مروری بر تاریخچه ورزش محبوب فوتبال
روزی روزگاری در سرزمینهای انگلستان در قرون وسطی، روستاییان جمع میشدند تا یک بازی خشن به نام فوتبال انجام دهند. تیمها از کل یک دهکده تشکیل میشدند و بدون قوانین یا مرز مشخص، و هدف ساده بود: توپ را به قلمرو دهکده مقابل برسانید.
با گذشت زمان، بازی تکامل یافت و سازماندهی شد. در سال 1863، اتحادیه فوتبال در انگلستان تشکیل شد و اولین مجموعه قوانین استاندارد ایجاد شد. این بازی به مرور در سراسر جهان گسترش یافت و کشورها تیمهای ملی خود را تشکیل دادند و در مسابقات بینالمللی شرکت کردند.
در دهه 1970، جهان شاهد ظهور تیم برزیل به رهبری پله افسانهای بود. سبک بازی آنها که به "فوتبال سامبا" معروف است، رویکردی زیبا، روان و هنرمندانه بود که تماشاگران را در حیرت فرو برد. این تیم در آن دهه سه جام جهانی را به خانه برد و موقعیت خود را به عنوان یکی از بزرگترین تیمهای تاریخ تثبیت کرد.
در دهههای 1980 و 1990، جهان با برخی از بهترین بازیکنانی که تا به حال در این زمین زیبا بودند، از جمله دیگو مارادونا، زینالدین زیدان و رونالدو آشنا شد. این بازیکنان با مهارتها، ورزشکاری و کاریزمای خود تماشاگران را شگفتزده کردند و تأثیر آنها بر این ورزش هنوز هم امروزی قابل مشاهده است.
قرن بیست و یکم چالشها و تغییرات جدیدی را برای فوتبال به ارمغان آورد که فناوری نقش بزرگی در این تغییرات ایفا کرده. VAR (یا video assistant referee کمک داور ویدیویی) در سال 2019 معرفی شد و با کمک آن داوران میتوانستند تصمیمات دقیقتری بگیرند.
فوتبال در طول تاریخ خود قلب و تصورات مردم را در سراسر جهان تسخیر کرده است. درام، هیجان و اشتیاق آن بینظیر است و توانایی آن در گرد هم آوردن مردم گواهی بر قدرت این ورزش است. همانطور که بازی به تکامل و رشد ادامه میدهد، یک چیز در آن ثابت میماند: عشق و فداکاری طرفداران آن.
تایم لاین اتفاقات و رویدادهای مهم در تاریخ فوتبال
· 1200 تا 1600 میلادی: ریشههای فوتبال را میتوان در انگلستان قرون وسطی ردیابی کرد، جایی که روستاییان یک بازی خشن به نام "فوتبال" را بدون قوانین و زمین و قواعد مشخص انجام میدادند.
· 1863: اتحادیه فوتبال در انگلستان تشکیل شد و اولین مجموعه قوانین استاندارد را نوشت.
· 1885: اولین بازی رسمی تحت این قوانین جدید بین بارنز و ریچموند برگزار شد.
· 1900: فوتبال به عنوان یک رشته المپیک در بازیهای المپیک تابستانی پاریس معرفی شد.
· 1930: اولین جام جهانی در اروگوئه برگزار شد و 13 تیم برای کسب عنوان قهرمانی رقابت کردند.
· 1950: تیم ضعیف اروگوئه برزیل را در فینال جام جهانی، معروف به "ماراکانازو" شکست داد.
· 1966: انگلیس اولین و تنها جام جهانی خود را در زمین خانگی با پیروزی 4-2 مقابل آلمان غربی در فینال برد.
· 1970: برزیل سومین جام جهانی خود را در مکزیک به رهبری پله افسانهای و سبک بازی "فوتبال سامبا" او برد.
· 1986: دیگو مارادونا در مرحله یک چهارم نهایی جام جهانی مقابل انگلیس، گل معروف خود را به نام "دست خدا" (Hand of God) به ثمر رساند و آرژانتین قهرمان جهان شد.
· 1998: زین الدین زیدان با زدن دو گل در فینال مقابل برزیل، فرانسه را به اولین پیروزی خود در جام جهانی رساند.
· 2002: رونالدو در فینال جام جهانی دو گل به ثمر رساند و برزیل پنجمین عنوان خود را به دست آورد.
· 2006: جام جهانی در آلمان برگزار شد و ایتالیا در ضربات پنالتی مقابل فرانسه در فینال قهرمان شد.
· 2014: آلمان چهارمین قهرمانی خود در جام جهانی برزیل را با شکست 1-0 آرژانتین در فینال برد.
· 2019: VAR معرفی شد که به داوران توانایی داد در مسابقات بررسی بیشتری انجام دهند و تصمیمات دقیقتری بگیرند.
· 2022: جام جهانی در قطر برگزار شد و پس از رقابت 32 تیم آرژانتین قهرمان جهان شد.
داستانهایی شگفتانگیز از تاریخ فوتبال
فوتبال و تاریخ آن پر از اتفاقات ریز و درشت و ماجرای جالب است. در ادامه چند تا از آنها را برایتان تعریف میکنیم:
معجزه استانبول
یکی از شگفت انگیزترین داستانهای تاریخ فوتبال، "معجزه استانبول" در فینال لیگ قهرمانان اروپا در سال 2005 است.
فینال بین آث میلان و لیورپول، دو تا از مطرحترین باشگاههای فوتبال اروپا در استادیوم آتاتورک استانبول برگزار شد. آث میلان با تیمی مملو از بازیکنان بااستعداد از جمله کاکا، آندره آ پیرلو و پائولو مالدینی به شدت مورد توجه و شانس اصلی پیروزی بود.
نیمه اول بازی در اختیار آث میلان بود که سه گل متوالی توسط پائولو مالدینی و هرنان کرسپو به ثمر رساندند. لیورپول شوکه شده بود و به نظر میرسید سرنوشتی تحقیرآمیز خواهد داشت.
با این حال، نیمه دوم داستان کاملاً متفاوتی بود. لیورپول با انرژی و ارادهای تازه وارد زمین شد و در فاصله 6 دقیقه سه گل توسط استیون جرارد، ولادیمیر اسمیسر و ژابی آلونسو به ثمر رساند تا نتیجه 3-3 به تساوی برسد.
در ادامه بازی به وقت اضافه کشیده شد و هر دو تیم شانس برد داشتند. اما یرژی دودک، دروازهبان لیورپول، سیوهایی معجزهآسا برای حفظ دروازهاش انجام داد.
بازی نهایتاً به ضربات پنالتی کشیده شد و لیورپول 3-2 پیروز شد و دودک دو سیو مهم را انجام داد. کام بکی خیرهکننده از لیورپول که رقیب با سابقه پنج قهرمانی در لیگ قهرمانان را به چالش کشید.
"معجزه استانبول" اکنون یکی از بزرگترین کامبکهای تاریخ فوتبال به حساب میآید و گواهی بر نگرش هرگز نگو مردم (never-say-die) لیورپول و همچنین غیرقابل پیشبینی بودن بازی است.
مطالعه بیشتر: همه چیز درباره ورزش فوتبال و لوازم مورد نیاز آن
معجزه برن
یکی دیگر از داستانهای شگفتانگیز تاریخ فوتبال، فینال جام جهانی 1954 است که معروف به "معجزه برن" است.
فینال بین مجارستان که محبوبتر و بر تورنمنت مسلطتر بودند و آلمان غربی که به ضعیفتر شمرده میشدند و در مسابقات قبلی خود هم با مشکل مواجه شده بودند در برن سوئیس برگزار شد.
انتظار میرفت مجارهای توانا (Mighty Magyars) به رهبری فرانس پوشکاش مهاجم افسانهای خود در فینال به راحتی پیروز شود. مخصوصا که در مرحله گروهی آلمان غربی را 8-3 شکست داده بود. آنها تنها پس از 8 دقیقه از طریق پوشکاش به برتری رسیدند و به نظر میرسید که به پیروزی رسیدهاند.
با این حال، آلمان غربی حاضر به تسلیم نشد و با دو گل مکس مورلوک و هلموت ران به مقابله پرداخت. مجارها با زولتان زیبور توانستند گل تساوی را به ثمر برسانند اما آلمان غربی در دقیقه 84 توسط ران گل پیروزی را وارد دروازهی گیولا گروسیکس دروازهبان مجارستان کرد.
این پیروزی به عنوان یک ناراحتی بزرگ برای مجارها و یک نقطه عطف در غرور ملی برای آلمان غربی تلقی میشد که هنوز در حال بهبودی از ویرانیهای جنگ جهانی دوم بودند. این تیم یک شبه قهرمان شد.
معجزه برن همچنین تأثیر عمیقی بر پیشرفت فوتبال آلمان گذاشت و الهام بخش نسل جدیدی از بازیکنان بود و راه را برای موفقیت تیم ملی آلمان در سالهای بعد هموار کرد.
فکتهایی از تاریخ فوتبال
آیا میدانستید قدیمیترین باشگاه فوتبال جهان شفیلد اف سی (Sheffield FC) است که در سال 1857 در انگلستان تأسیس شد. این باشگاه نقش مهمی در توسعه فوتبال مدرن داشت و یکی از اعضای مؤسس اتحادیه فوتبال بود که اولین مجموعه قوانین استاندارد شده برای بازی را در سال 1863 ایجاد کرد. شفیلد اف سی هنوز هم وجود دارد و در دستههای پایینتر فوتبال انگلیس بازی میکند.
جالب است بدانید اولین مسابقه بینالمللی فوتبال بین اسکاتلند و انگلیس در سال 1872 در زمین باشگاه کریکت غرب اسکاتلند در پارتیک، اسکاتلند برگزار شد. این مسابقه با تساوی 0-0 به پایان رسید و تیمها موافقت کردند که سال بعد دوباره بازی کنند، که نشاندهنده آغاز مسابقات قهرمانی سالانه کشورها بریتانیا بود که بین انگلیس، اسکاتلند، ولز و ایرلند برگزار میشد. این مسابقه لحظه مهمی در توسعه فوتبال به عنوان یک ورزش جهانی بود و پایههای برپایی مسابقات بینالمللی فوتبال مانند جام جهانی فوتبال را که در سال 1930 آغاز شد، پایهگذاری کرد.
آیا میدانستید پرگلترین مسابقه فوتبال تاریخ در ماداگاسکار در سال 2002 برگزار شد. این مسابقه بین AS Adema و SO l'Emyrne، دو تیم از یک لیگ برگزار شد و با پیروزی AS Adema با 149 گل در مقابل صفر گل